Lilypie Eerste Verjaardag Ticker

 Week 37

 
37 weken zwanger

Gefeliciteerd, je baby is nu voldragen!
Een bevalling die tussen de 37 en 42 weken plaatsvindt noemen we OP TIJD ( de medische term is Aterme).
Hoewel je baby nu dus geboren mag worden is de kans groot dat hij nog even op zich laat wachten. Ga er dan ook niet op zitten wachten en let niet op ieder pijntje wat je voelt. Zoek zoveel mogelijk afleiding en ga de deur uit om leuke dingen te doen zolang je dit nog kunt.
Heb je overigens al voedingsbeha’s in huis? Als je borstvoeding gaat geven is het verstandig deze beha’s voor de bevalling al in huis te hebben. Je hoeft ze wel niet direct aan na de bevalling, maar meestal komt er in de eerste tijd na de geboorte niet veel van winkelen. Doe dat dus nu nog even. Ga wel naar een gespecialiseerde lingeriezaak, die kunnen je goed adviseren qua maat. De kans is groot dat je borsten nog wat groter worden als de baby éénmaal aan de borst ligt.

Voorweeën en andere pijntjes:
Regelmatig kun je nu een harde buik krijgen of last van voorweeën. Voorweeën komen vaker voor bij een tweede of volgende zwangerschap, maar ook bij een eerste kun je er last van hebben. Harde buiken zijn niet pijnlijk, voorweeën wel. Het is dan ook moeilijk om het onderscheid te maken tussen voorweeën en de “echte” bevalling. Om je enige houvast te geven de volgende tip:
Voorweeën kunnen best pijnlijk zijn, en je kan er echt uren van wakker liggen, maar ze blijven steeds zo ongeveer hetzelfde. Ze komen bijvoorbeeld om de 6-7 minuten, doen pijn en houden een halve minuut ofzo aan, maar dat is het dan ook. Je merkt niet dat ze steeds iets vaker komen of steeds iets langer duren of steeds iets meer pijn gaan doen. Zolang dat niet zo is, kun je ervan uitgaan dat het voorweeën zijn en niet het begin van de bevalling. Bij een bevalling zie je namelijk dat het patroon en de kracht van de weeën verandert. Ze worden steeds iets sterker, komen korter op elkaar en doen steeds iets meer pijn.
Last van voorweeën? Een warm bad of een warm waterzak op je buik kunnen helpen. Als je er niet van kunt slapen neem je eerst een warm bad of een warme douche en vervolgens ga je met twee paracetamollen naar een warm bed.

Zorg dat je alles klaar hebt staan voor de bevalling. Als je thuis gaat bevallen moet je bed nu op hoogte staan. De goede werkhoogte voor je verloskundige en kraamverzorgster is 80 cm. Zorg er dus voor dat je bed op deze hoogte staat. Met de klossen die je bij de thuiszorg kunt huren bereik je deze hoogte niet bij alle bedden. Als je een vrij laag bed hebt zijn deze klossen gewoon te laag. In dat geval kun je beter lege limonadekratten onder je bed zetten. Keer de kratten om en leg op de bovenkant een stevige houten plank om de draagkracht van de krat te verhogen. Zet hier vervolgens je bed op. Hoewel het even iets meer organiseren is dan klossen onder je bed zetten, zullen je verloskundige en kraamverzorgster er dankbaar voor zijn. Er zijn zelfs verloskundigen die weigeren om een bevalling thuis te doen als het bed te laag staat. Eigenlijk is dit ook heel begrijpelijk want als verloskundige sta je vaak uren langs het bed en ook wij hebben maar één rug waar we dus zuinig op moeten zijn.

 
 

 

vorige   inhoudsopgave  volgende