Lilypie Eerste Verjaardag Ticker

 Week 35

 
35 weken zwanger

Indalen van het hoofdje:
De meeste baby’s liggen inmiddels in hoofdligging en gaan zelfs al wat indalen, al hoeft dit nog niet. Als het je eerste kindje is willen we graag dat hij bij 37 weken ingedaald is, maar is het je tweede of volgende kindje dan hoeft hij pas bij de bevalling in te dalen. Dit verschil wordt veroorzaakt doordat het wel of niet indalen bij een eerste kindje een indicatie kan zijn voor de grootte van het bekken. Als een eerste kindje bij 37 weken niet is ingedaald zal er een verwijzing naar de gynaecoloog plaatsvinden om onder andere te beoordelen of je bekken soms te krap is om het hoofdje te laten indalen. Gelukkig is dat meestal niet het geval en worden er ook geen andere redenen gevonden waarom het hoofdje niet is ingedaald. In dat geval mag je ook gewoon thuis bevallen als je dan van plan was. Bij een tweede of volgende kindje weet je al dat je bekken groot genoeg is om een kindje door te laten (tenminste als je de vorige keer vaginaal bevallen bent) en is het dus niet meer belangrijk of je baby wel of niet indaalt. Tijdens de bevalling dalen die baby’s alsnog in door de druk van de weeën.

Ruimtegebrek:
De baby vult inmiddels je hele buik en kan knap in de weg zitten. Vooral als hij met zijn kontje of, vervelender nog, met zijn koppie onder je ribbenboog zit kun je er best veel last van hebben. Als je gaat zitten verklein je de ruimte in je buik waardoor het allemaal nog ongemakkelijker wordt. Ga dan ook wat meer onderuit zitten op de bank of beter nog, leg je benen op de bank en zak wat onderuit met een kussen in je rug. Zo vergroot je de ruimte net iets en heb je iets minder last van dat kontje onder je ribben.

Meer rusten:
Waarschijnlijk ben je inmiddels gestopt met werken en kan je het eindelijk iets rustiger aan gaan doen. Doe dat ook. 's Middags een uurtje of wat liggen is absoluut niet gek en gewoon goed voor je.
Je lichaam moet zich ook voorbereiden aan de zware taak die bevalling heet. Het is dus belangrijk dat je goed uitgerust bent tegen de tijd dat de bevalling zich aandient.

Alles klaar?
Waarschijnlijk heb je de babykamer al helemaal klaar, maar als dat niet zo is wordt het toch echt tijd om op te schieten. De kamer moet tenslotte ook nog een poosje goed kunnen ventileren om alle verf- en lijmluchten er goed uit te krijgen voordat de baby er in mag.

Normaal gesproken is er inmiddels al iemand van het kraamcentrum bij je thuis geweest. Zij komt langs om kennis te maken en met jullie te bespreken welke uren zorg je precies wilt. Tegenwoordig is kraamzorg erg flexibel en kan voor een groot deel aangepast worden aan jullie eigen wensen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je partner nachtdiensten heeft en dat jij het dus helemaal niet fijn vindt als de kraamverzorgende 's morgens om 8.30 uur komt. Misschien vinden jullie het veel fijner als ze een paar uur later begint en dus ook een paar uur later doorwerkt. Bij de meeste kraamcentra zijn dergelijke afspraken (binnen redelijke grenzen) te maken. Als je nog niets gehoord hebt van het kraamcentrum, neem dan zelf eens contact op om het kijken of je wel goed bent ingeschreven.

 
 

 

vorige   inhoudsopgave  volgende