Lilypie Eerste Verjaardag Ticker

 Week 18

 
18 weken zwanger

De baby:
14 cm lang en alweer 200 gram, in één week 50 gram gegroeid! De verbindingen tussen de zenuwen en de spieren worden verfijnder. Dit betekent dat je baby nu voor het eerst bewegingen bewust kan gaan uitvoeren. Voorheen waren bewegingen vooral reflexen, nu kan de baby bedenken dat hij wil schoppen en dat vervolgens ook doen. De baby kan de hik krijgen, dit kan wel een half uur duren, als dit je tweede of volgende kindje is voel je dit doordat je om de 2 tot 4 seconden een schokje voelt.
Hoewel de oogleden nog steeds gesloten zijn, reageert de baby wel op licht. Als er scherp violet licht op de buik schijnt zal de baby zijn ogen beschermen door zijn hand voor de ogen te houden.

Jij:
Halverwege de zwangerschap treedt er vaak de zogenaamde mid pregnancy drop op. Dat wil zeggen dat je bloeddruk tijdelijk gaat dalen.
Duizeligheid kan worden veroorzaakt door een lage bloeddruk. Word je vooral duizelig als je stil gezeten hebt of lang hebt gestaan? Beweeg dan regelmatig je benen als je zit of staat. Doordat je vaten slapper zijn geworden en er meer bloed in je lichaam is, heeft het hart soms moeite om het bloed vanuit je benen weer omhoog te pompen. Als je in beweging bent helpen de spierbewegingen mee om het bloed omhoog te pompen, maar als je stil staat of zit, vervalt dit hulpje voor je hart. Hierdoor kan het voorkomen dat er onvoldoende bloed wordt teruggepompt vanuit je benen en je hersenen wat te weinig bloed krijgen. Dit veroorzaakt de duizeligheid.

Een veelvoorkomende klacht in deze periode is bandenpijn. Een scherpe pijn aan weerszijde van de baarmoeder die door kan trekken naar je schaambot en zelfs tot in je vagina. Deze pijn wordt veroorzaakt door de rek die komt op de banden. De baarmoeder groeit nu heel hard en de banden worden dus flink opgerekt. Bij bepaalde bewegingen kan dit flink zeer doen. Meestal helpt het als je rustig gaat liggen en eventueel iets warms tegen je buik legt. De banden komen dan tot rust en de pijn neemt af. Als je er veel last van hebt, dan is het prettig om je buik en banden te ondersteunen. Dit kan je doen door een grote sjaal flink strak om je onderbuik te binden. Je hoeft niet bang te zijn dat je hiermee de baby schade aan kan doen hoor.
Een ander alternatief is dat je een zwangerschapssteunbroekje aanschaft. Deze zijn te koop bij de betere lingeriezaken en hebben een verstevigende band voor je onderbuik en je onderrug. Ook voor lage rugklachten helpen ze goed. Het beste merk is Anita.

Leven voelen??
Als dit niet je eerste kindje is, is de kans groot dat je je baby al voelt, maar is dit je eerste kindje dan zit je waarschijnlijk nog met smart te wachten op de eerste tekenen dat je baby beweegt. Omdat je niet weet wat je moet voelen, is het voor veel vrouwen moeilijk om de eerste kleine schopjes te herkennen. Het wordt omschreven als "vlinders in je buik", "trillingen", "lijkt op darmgerommel" of "borrelen in je buik". De meeste moeders voelen hun kindje tussen de 16 en 24 weken voor het eerst. Schrijf dit ook op in je dagboek, het is zo'n prachtig moment, probeer het gevoel echt te omschrijven. Vrouwen die dun zijn voelen hun kindje vaak eerder dan vrouwen die wat gezet zijn. Ook de plaats van de placenta in je baarmoeder kan invloed hebben wanneer je je baby voor het eerst voelt. Het is heel bekend dat een voorliggende placenta (de moederkoek ligt dan aan jouw buikkant) de doorgifte van de schopjes remt, je zult je baby dan vaak wat later voelen dan wanneer je placenta aan je rugkant ligt.

Babykamer:
Veelal wordt al heel vroeg in de zwangerschap gekeken naar de inrichting van de babykamer, maar mochten jullie nog niet zover gekomen zijn, dan wordt het nu echt tijd. Bij heel veel winkels is er sprake van levertijd die wel kan oplopen tot twee maanden. Als je alles een beetje op tijd in huis wilt hebben is het dus zaak je nu echt serieus met de babykamer te gaan bezighouden.
 
 

 

vorige   inhoudsopgave  volgende