11
weken zwanger
Lijst met voedingsmiddelen die wel of juist niet
gebruikt mogen worden:
Kaas (wel gebruiken):
Hollandse kaas (uit winkel)
Brie (van gepasteuriseerde melk)
Camembert (idem als brie)
Feta
Roomkaas
Schimmelkaas
Mozarella
Kaas (niet gebruiken):
Hollandse kaas van de boer (rauwe melk)
Kaas met vermelding “Au lait cru”
Voor kazen die je in de Nederlandse supermarkt
verpakt koopt geldt dat ze allemaal gemaakt zijn
van gepasteuriseerde melk, die mag je dus rustig
eten, ook al is het een Franse kaas. Bij kazen
die je vers van de plank bij de kaasboer koopt
moet je altijd vragen of ze van gepasteuriseerde
melk gemaakt zijn. Koop je kaas om in een
gerecht te verwerken, bijvoorbeeld op je pizza,
dan mag je iedere kaas eten, eventuele bacteriën
worden gedood als de kaas voldoende verhit
wordt.
Vleeswaren (wel gebruiken):
Rookworst
Fricandeau (als ze gaar is)
Vleeswaren (beperkt gebruiken):
Leverkaas (max 1 boterham p/d)
Berliner (max 1 boterham p/d)
Vleeswaren (niet gebruiken):
Filet Americain
Lever
Bloedworst
Roomkaas
Osseworst
Rosbief
Vis (wel gebruiken):
Zalm uit blik
Verse zalm
Garnalen
Krab
Kreeft
Schol
Makreel
Haring
Kabeljauw
Tonijn
Schelvis
Vis (niet gebruiken):
Gerookte zalm
Voor vis, vooral rauwe vis, geldt dat ze wel
vers moet zijn. Vraag in de viswinkel dus altijd
of de vis echt goed vers is, vooral bij haring
en andere rauwe vissoorten. Gerookte vis die
vacuüm verpakt is, liever niet eten dus. Ook
rauwe vis die vacuüm verpakt is alleen kopen als
je hem gaat bereiden, dus koken of bakken e.d.
Wil je vis rauw eten dan mag het alleen als het
echt vers is of net uit de diepvries is gehaald.
|